Hela rättegången om MS Estonias gravfrid

estonia vrak
Det nya hålet som hittades på Estonia.

Två svenska journalister har åtalats vid Göteborgs tingsrätt efter att de genomfört dykningar vid Estonias vrak i samband med produktionen av dokumentärserien “Estonia – fyndet som ändrar allt”. Vid dykningarna upptäcktes ett tidigare okänt hål i skrovet på det sjunkna fartyget.

Dykningarna utfördes under hösten 2019 och upptäckten av hålet i skrovet väckte stor uppmärksamhet. MS Estonia sjönk 1994 och tog med sig 852 människors liv. Olyckan har sedan dess varit föremål för spekulationer och teorier kring orsaken till förlisningen.

Dokumentärserien som producerades av de två åtalade journalisterna fick stor uppmärksamhet och belönades med det stora journalistpriset för sitt bidrag till att belysa frågor kring Estonias förlisning.

Åklagaren menar dock att journalisterna begått brott mot gravfriden och inte hade tillstånd att genomföra dykningarna vid vraket. Journalisterna hävdar att de inte behövde tillstånd på internationellt vatten och att de inte hade för avsikt att kränka gravfriden.

Rättegången pågåick under flera dagar och domen väntas bli vägledande för framtida dykningar vid Estonias vrak.

Journalisterna dömdes för brott mot gravfriden till dagsböter. För anhöriga är det viktigt att skydda gravfriden på platsen men det finns samtidigt många frågor kvar kring Estonias förlisning.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*