Gruvhålsafghan åtalas för grov våldtäkt och försök till mord

Gruvhål
Gruvhålet vid Långgruvan väster om Avesta.

Taher Amini, en 41-årig man, har dömts till livstids fängelse för grov våldtäkt och mordförsök i Sverige. Händelsen skedde i september 2020 när Taher Amini våldtog och knuffade ner en kvinna i ett gruvhål som var 24 meter djupt. Kvinnan låg skadad i gruvhålet i mer än 31 timmar innan hon räddades.

Enligt åklagaren, Mattias Aronsson, var Taher Amini ”kall, beräknande och planerande” i sitt agerande. Han hade också sökt efter information om hur man kan döda någon med strypning, vilket visar på en förberedelse inför sitt brott.

Taher Aminis motiv för brottet är okänt och han har inte visat någon ånger för vad han gjort. Tingsrätten menar att det är osannolikt att han någonsin kommer att ta ansvar för sitt brott.

Målet väckte stor uppmärksamhet i media och väckte starka reaktioner i samhället. Rättegången hölls under flera veckor och bevisen mot Taher Amini var starka. Åklagaren visade bland annat upp DNA-bevis och övervakningskameror från platsen.

Den dömda mannen har tidigare dömts för flera brott, bland annat för narkotikabrott och stöld. Taher Amini nekade till brottet under rättegången och hävdade att han var oskyldig. Men tingsrätten ansåg att bevisen var tillräckliga för att bevisa hans skuld.

Livstidsdomen mot Taher Amini innebär att han kommer att tillbringa resten av sitt liv i fängelse. Detta är en av de strängaste domarna som kan utdömas i Sverige. Rättegången mot honom avslutades 2022 och nu får kvinnan som utsattes för hans grymma handling äntligen rättvisa.

Fallet har också gett upphov till debatt om behovet av bättre säkerhet vid gruvor och andra farliga platser. Många kräver att det behövs bättre övervakning och bättre skyddsutrustning för att undvika liknande händelser i framtiden.

I det stora hela kommer livstidsdomen för Taher Amini att skicka en stark signal om att sådana grymma handlingar inte tolereras i samhället. Det är viktigt att offren får rättvisa och att de skyldiga ställs till svars för sina handlingar.

Domen:

Förundersökningen:

Åtalet:

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*